Waarom Dia di Tula?
De Dia di Tula heeft als doel om elkaar rond dit thema beter te leren kennen. Elkaars geschiedenis beter te leren kennen. Die geschiedenis zit in onze harten en hoofden en maakt deel uit van de samenleving. In de woorden van de programmeur van de Tula werkgroep, Vany Hooi:
“Het stukje geschiedenis van Tula en zijn vrienden, die de krachten hadden gebundeld om te strijden voor vrijheid en gelijke behandeling kan niet verloren gaan. Wij willen het publiek, en in het bijzondere de jongeren uit andere culturen, de geschiedenis overbrengen over een strijder, die helaas na een opstand was geëindigd in een executie”.
De werkgroep van de stichting Gedeeld verleden, gezamenlijke toekomst’ beoogt met haar ‘Dia di
Tula’ evenement de volgende doelstellingen:
- De bewustwording te vergroten over het Nederlandse slavernijverleden in het Caribische gebied bij het grote publiek, om een dialoog te bevorderen over het gedeelde verleden en om wederzijds begrip te kweken
- Het bevorderen en overdragen van culturele kennis omtrent het Nederlandse slavernijverleden, in het bijzonder onder jongeren
- Het versterken van een positiever zelfbeeld bij Caribische Nederlanders over hun culturele wortels
- Het stimuleren en versterken van de sociale cohesie tussen de diverse bevolkingsgroepen, in het bijzonder in Rotterdam-Zuid.
In de woorden van de voorzitter van de Tula werkgroep, Vany Hooi, wat zijn de doelen van dit project?
“Het stukje geschiedenis van Tula en zijn vrienden, die de krachten hadden gebundeld om te strijden voor vrijheid en gelijke behandeling kan niet verloren gaan. Wij willen het publiek, en in het bijzondere de jongeren uit andere culturen, de geschiedenis overbrengen over een strijder, die helaas na een opstand was geëindigd in een executie. 17 augustus is op Curaçao een nationale dag waarbij de opstand wordt herdacht en de leiders worden geëerd. In Nederland willen wij deze bijzondere dag in ere houden en als familiedag een gezellige dag van maken. Een dag waar het thema Tula, vrijheid en voor jezelf opkomen centraal staat. “Lucha pa Libertad! Wat wij van het verhaal van Tula kunnen leren is… kom op voor jezelf, maak onderwerpen bespreekbaar, zoek je rechten en dat samenwerking kracht geeft. (Union ta hasi forsa).
Dit alles willen wij tentoonstellen in de vorm van dans, toneel, typische muziek en een gedichten wedstrijd. Dit alles aangekleed met gezellige kraampjes met typisch Curaçaose eten en lekkernijen. Laten wij zoals Tula en zijn vrienden de krachten bundelen om dit evenement succesvol te maken met als einddoel een stukje geschiedenis mee naar huis te nemen.
Dit keer willen wij ook andere groepen uit de maatschappij betrekken bij de evenement, het doel is dat het verhaal bekend wordt bij iedereen!